מרד מס הבצורת- אור עמית *
בימים אלו אנו שומעים על תופעה יוצאת דופן של חברי כנסת שקוראים למרד אזרחי ולאי תשלום היטל הבצורת. ברוך השם!
במחקר שביצעתי לצורך כתיבת מאמר זה גיליתי שרשות המים אשמה לא רק במחדלים של אי יצירת מים. הרשות עצמה פוגעת במקורות המים של ישראל. כך למשל, כשסגרה את המוביל הארצי לצורך חיבורו למתקן ההתפלה בחדרה (שעדיין אינו פעיל) ושאבה מי תהום בכמות גדולה מהמותר, ועל ידי כך כמעט וגרמה נזק בלתי הפיך לאקוויפר החוף. אני מבקשת ממך הקורא/ת לחזק את ידי חברי הכנסת האמיצים המגבים את הציבור למרוד ולא לשלם את היטל הבצורת, לא לחשוש מניתוק המים או מעונש כלשהו, לא לשלם את ההיטל ולחתום על עצומה
אור עמית, מתנדבת בתנועה למען איכות השלטון, פעילה סביבתית.
לתגובות לכתבה: or3866@gmail.com
במהלך שהותי באיטליה התפתחה מגמה פוליטית להפרטת המים. האיטלקים הם הצרכנים הגדולים ביותר באירופה של מים מינראליים, ולידיעת כולנו כמשתמשים כבדים במים מינרלים הוכח במחקר מקיף שלא זו בלבד שאינם בריאים יותר ממים רגילים, אלא שלעתים קרובות, כתוצאה מטיפול קלוקל בבקבוקי הפלסטיק, ועקב אי שמירה על רמת המשקעים במים הם אפילו מזיקים לבריאותנו.
המים כפי שכולנו יודעים הם מצרך חיוני וזכותו הבסיסית של כל אדם.
הפרטת המים הינה מדיניות שתביא בהכרח לבזבוז מים משווע, היות ולמוכרי המים יהיה אינטרס בכך שאנשים יצרכו יותר מים.
ברומא התארגנה הפגנה. חשבתי לתומי שכיוון שהעניין נוגע לכל איש ואישה, ללא קשר לעמדה פוליטית, דתית או העדפה מינית… יגיעו אליה מאות אלפי אזרחים.
איך אומרים? חניוק! 15.000 איש היו שם, ואני, אזרחית ישראלית, ביניהם, כאילו שזה לא מעניין אף אחד! פשוט לא הבנתי איך זה ייתכן?!! בושה וחרפה לדמוקרטיה!
ומה קורה אצלנו? חזרתי לארץ בחודש מרץ 2009 וכבר דיברו על מחסור במים ועל היטל אפשרי על צריכת יתר. בביתנו ובבתי ידידינו, בעלי בתים פרטיים עם גינות (ולא בסביון, שבווילות שם הגינות הגדולות ביותר באיזורי מגורים ובריכות שחייה בכל בית , והנחשבת כאזור חקלאי!!) , נחלצנו מיד לחסוך בכל דרך אפשרית. דליים במקלחות לאיסוף המים שזורמים עד שמגיעים החמים, איסוף מי רחצת הכלים, צמצום השקיית הגינה… התחלתי לחשוב על מערכת למחזור מי קולחין,"אפורים" (מי מקלחות, מכונות כביסה ורחצת כלים) ו"שחורים" (מי ביוב), רק כדי לגלות שמשרד הבריאות אינו מאשר את השימוש בהם, ושחברת מקורות תדרוש תשלום גם על המים הממוחזרים…
חתמתי על כל העצומות הקוראות לביטול ההיטל, ונדהמתי לגלות כמה מעטים החותמים על עצומות אלה. מה קרה לאנשים, תהיתי? מדוע לא מתארגן מרד ציבורי נגד ההיטל הזה?
בימים אלו אנו שומעים סוף כל סוף את זעקת האזרחים על החשבונות של אלפי שקלים שקיבלו החודש, שמאיימים על עצם יכולתם להתקיים.
אנו שומעים גם על תופעה יוצאת דופן של חברי כנסת שקוראים למרד אזרח ולא פחות מאשר ולאי תשלום היטל הבצורת.
ברוך השם!
במחקר שביצעתי לצורך כתיבת ממאמר זה גיליתי שרשות המים אשמה לא רק במחדלים של אי יצירת מים. הרשות עצמה פוגעת במקורות המים של ישראל. כך למשל, כשסגרה את המוביל הארצי לצורך חיבורו למתקן ההתפלה בחדרה (שעדיין אינו פעיל) ושאבה מי תהום בכמות גדולה מהמותר, ועל ידי כך כמעט וגרמה נזק בלתי הפיך לאקוויפר החוף.
אנו, אזרחי מדינת ישראל נדרשים לשלם על חוסר התכנון, על ההזנחה, על כך שמתקני התפלה מוקמים רק אחרי שברור לכולם שהם כבר לא יעזרו, על חוסר ההבנה לטווח ארוך שכנרת אחת פשוט לא מספיקה, על זיהום מתמשך ללא פיקוח של מפעלים בכל הארץ לנחלים, למאגרי המים ולים, על הבזבוז הנוראי של מים טובים לשתיה שזורמים בחורף לים, ועל אלה שדולפים מן הצנרת המוזנחת של מקורות, על היעדר מערכות מחזור מים, ועל כך שמשקים גינות ציבוריות באחת בצהריים.
כמתנדבת בתנועה למען איכות השלטון, וכאישה בעלת תודעה סביבתית מפותחת, המשקיעה כרגע סכומים לא מבוטלים בהורדת צריכת האנרגיה בביתי (שאינה נתמכת על ידי המדינה) ולייצור אנרגיה מתחדשת, שרואה במדיניות הממשלה ביחס למים פן אחד של אטימות סביבתית וגלובלית, מדיניות יהירה שפוסלת חוק להקטנת פליטת דו תחמוצת הפחמן לאטמוספרה, ומתעלמת מוועידת קופנהגן המתקרבת, מבקשת ממך הקורא/ת לחזק את ידי חברי הכנסת האמיצים המגבים את הציבור למרוד ולא לשלם את היטל הבצורת, לא לחשוש מניתוק המים או מעונש כלשהו, לא לשלם את ההיטל ולחתום על עצומה (שתופעל בימים אלה באתר התנועה) הקוראת
1. להקפיא את פעילות רשות המים לאלתר.
2. לפתוח בחקירה מיידית אודות מחדליה של הרשות ושימוש לא נכון בכספי הציבור אשר הוזרמו לה מאז קיומה;
3. לדרוש שכספי ההיטל לא ייטמעו וייעלמו בתקציב המדינה ויממנו שחיתויות של נבחרי העם אלא יוזרמו לקרן שייעודה הוא פתרון ממשי ובר קיימא לבעיית המים
4. להקמת גוף מיוחד לפיקוח על כך שכספים אלה אכן ישמשו לפתרון בעיית מים.
5. למשרד הבריאות לאשר מחזור מי קולחין בבתים פרטיים כמו בחקלאות.
6. לחדול להשקיע סכומי כסף אדירים במפעלי התפלה הצורכים כמות עצומה של אנרגיה לא מתחדשת וגורמים להעלאת רמת גזים יוצרי אפקט חממה באטמוספרה, ולמצוא פתרון בר קיימא לאגירה ושימוש במי גשמים.
ואותנו חינכו אבותינו שבאנו להפריח את השממה..
ואיך אפשר בלי מיים??
הגינות מתייבשות והלב דואב.
***תגובות לכתבה "מרד מס הבצורת" ***”
אני ובעלי מקפידים בחסכון ע"י השקיית הגינה במי מכונת הכביסה,המדיח ושאר פעולות חסכון
אבל על מחדלי השלטון-לא אשלם זיוה גפן
מצטרפת באופן פעיל
בטלתי את הוראת הקבע למועצה המקומית
ואשלם רק את מסי המועצה
את מס הבצורת לא אשלם
מוכנה ללכת לכלא! ולא לשלם מס כל כך לא צודק
אני בעד חסכון במים
ואני ובעלי מקפידים בחסכון ע"י השקיית הגינה במי מכונת הכביסה,המדיח ושאר פעולות חסכון
אבל על מחדלי השלטון-לא אשלם
זיוה גפן
***
תגובת אורית זאבי
אני מסכימה עם כל מילה במאמר, ורוצה להוסיף גם היבט נוסף לתקנה חסרת ההיגיון – התקנה מחייבת את כל האזרחים לדווח לרשויות (ולא רק למשרד הפנים אלא לרשות המקומית שבה הם מתגוררים) , היכן ועם מי הם מתגוררים, אחרת יאלצו לשלם כפל מס.
האין בכך פגיעה חמורה בזכות הפרט??
אורית זאבי
****
תגובת דן אטר
קראתי בעניין את הכתבה ובדרך כלל אני מברך על הכתוב. אכן "מס הבצורת" הוא מדרגה נוספת כלפי מטה אל תוך השפלות השלטונית, השחיתות המנהלית וחוסר התבונה שמאפיינת פנים רבות בחיינו.
מענין מה עשו המופקדים על הספקת המים
– כאשר נחתם הסכם השלום עם ירדן? ההסכם כולל העברה של כמות מסוימת של מים לירדנים.- כאשר הגיעו במהלך שנים ספורות יותר ממיליון עולים? הם עצמם יודעים שכל אדם לורך כמות מסוימת של מים.
– כאשר שמעו על השינויים במזג האוויר העולמי? קו הבצורת עולה צפונה
– כאשר הציעו להם להשתמש בחום הנותר מהטרובינות של חברת החשמל? חום זה נזרק לים בצורה של מי קירור.
ומעניין מה עשו המופקדים על הספקת המים עם התוכנית לבנות מתקני התפלה לחצי מליארד מ"ק? איפה הכסף? איפה המתקנים?
ככלל אנחנו משלמים הרבה כסף על המים שלנו.
– אנחנו משלמים באנרגיה יקרה כדי להעלות את המים מהכינרת כ- 220 מטר עד לשפלת החוף ועוד הרבה יותר למרומי הגליל וירושלים.
– אנחנו משלמים כסף רב לרשויות המקומיות על החלוקה ולמרות זאת הצנרת דולפת- אנחנו משלמים בנפרד על הביוב
למרות העלויות האלה ולמרות שלא מגלים לציבור לאן באמת הולך הכסף, מתכננים להעלות עוד את המחירים. על מה?
מים מותפלים, אם לא שקרו לנו, אמורים לעלות 0.56$ למ"ק לפי פרסומים מ- 2004. נזכור: ספרו לנו את זה בחגיגיות כאשר אישרו את התוכנית לבניית מתקני ההתפלה. להעלות את המים מהכינרת עולה בערך אותו הדבר. על מה רוצים לגבות עוד כסף?
על מה גובות הרשויות את הכסף, לפעמים 300% ממחיר המים שהם מקבלים ממקורות?
אני מצטער אבל אני רואה כאן רק תרמית ואפילו לא טרחו יותר מדי להסוות אותה.
דן אטר
***
תגובת גיל
שמי גיל, סטודנט בפקולטה למשפטים ופעיל בקליניקה של התנועה בשנה שעברה
אני רוצה להגיב לכתבה שפרסמת תחת הכותרת לחשוב טיפה.
לפי דעתי, הכתבה אינה עולה בקנה אחד עם מה שקרוי או שרצוי שתהיה התנועה למען איכות השלטון, ולכן, לדעתי, לא היה מקום לפרסמה, ופרסומה פוגע במעמד התנועה כמקדמת את שלטון החוק, לפחות בעיני
אני מודה שעד כה קראתי רק את החלק שמופיע בעמ' הראשי, נוכח בעיות אינטרנט בספריה שלא אפשרו לי לטעון את הכתבה המלאה. ברם, נוכח העובדה שרובם המוחלט של האנשים סביר וקוראים רק חלק זה ונוכח הערכתי שרוח הדברים בכתבה לא עומדת להשתנות, בחרתי להגיב למרות שלא קראתי את הכתבה כולה, ועל כך סליחה.
אסביר את דברי:-
אף בהנחה שאכן התנהלות רשות המים לקתה ברשלנות ופגעה במאגרי המים של ישראל
ואפילו בהנחה שאין מקום להטיל היטלים על המים
עדיין הדרך להילחם בתופעה זו, ובוודאי בתור תנועה שחרטה על דגלה את שלטון החוק, היא לא ע"י קריאה לאזרחים לעבור על החוק ולהימנע מתשלום קנס אפילו אם הוא שגוי.
קריאה שכזו היא ראשיתו של מדרון חלקלק, שבסופו אנשים יבררו לעצמם אילו חוקים לקיים ומאלה להתעלם..
"אני לא רוצה לשלם מיסים, כי המדינה מושחתת והכסף הולך ללשכות ריקות של שרים"
וכמובן, שניתן לחשוב על דוגמאות קיצוניות יותר, שסופן כולן התפוררות הדמוקרטיה
התנועה היוצאת נגד התנהלות של נבחרי הציבור, וקוראת להם לשמש דוגמה לציבור הרחב בהתנהלותם החוקית אבל גם הציבורית,
לא יכולה שלא להציב בפניה את אותה דרישה. באמירה זו, התנועה למעשה נתנה לגטימציה לאנשים להפר מעשי חקיקה שאינם נראים להם.אם השר גונב אז גם לי מותר, אם התנועה אומרת לא לשלם קנסות על המים, אז גם לי מותר לא לשלם אגרת טלביזיה וכו".'
הפיתרון לבעיות ההתנהלות של הרשויות והחולי השלטוני צריך לעבור בדרך דמוקרטית, דרך שינויים חקיקתיים ומשפטיים.
הרי לא נשחד את המשוחד כדי שישוב לדרך המוטב.
ונדוש הוא המשפט שהמטרה לא מקדשת את האמצעים.ה גם שבמקרה זה ניתן לטעון להעדר התאמה בין האמצעים למטרה
ולסיכום, צר לי שאמירה שכזו אשר לא ראויה בחברה דמוקרטית, נאמרה דווקא על ידי מי שאמורה כבייכול לשרת ולקדם את שלטון החוק בישראל
בברכה גיל
***
תגובת כותבת המאמר למכתבו של גיל
תודה לך,גיל, על תגובתך המנומקת היטב כיאה למשפטן
אני מציעה שתקרא את הכתבה כולה, כפי שקראו אותה אזרחים אחרים שהגיבו בקבלה מלאה של
הכתוב בה.
אינני מתיימרת לייצג את התנועה לאיכות השלטון, אך הבנתי האישית היא (וייתכן שהיא מוטעית), כי התנועה מטפלת ב"שלטון החוק" זאת אומרת בהתנהלות תקינה של גורמי השלטון, ולא בהתנהלות של אזרחים אל מול שלטון החוק.מי שאמור לטפל באזרחים שעוברים על החוק היא המשטרה, ובמקרה הזה כל שוטר הוא קודם כל אזרח שהיטל המים הבלתי צודק יפגע גם בו.
הדמוקרטיה היא קודם כל חופש הביטוי. חורה לי מאד שבמילה זו נעשים שימושים מדהימים בעת האחרונה. למשל, מכתבו של היועץ המשפטי לממשלה לשר המשפטים הוגדר ע"י מי כ"פגיעה בדמוקרטיה" בעוד שלכל היותר זו הייתה פגיעה בהיררכיה, ללא כל התייחסות לגופו של ענייןiמה אמורים האזרחים לעשות לדעתך? מהם הכלים העומדים לרשותנו.
אם תשאל אותי גם אגרת הטלביזיה היא בעייתית, לאור האיכות הירודה של התוכניות.
לדעתי אין להעלות בנשימה אחת את נושא המסים ונושא המים. איני צריכה לספר לך שמים הם מצרך חיוני שבלעדיו אי אפשר להתקיים. המסים שאנחנו משלמים אמורים לחזור אלינו בצורת שירותים ובפרט שירותים חיוניים כמו אספקת מים וטיפול נכון בנושא המים..
מי שמתחמק מתשלום מסים יתחמק תמיד, ומי שלא ימשיך לשלם ולצפות לקבל את זכויותיו הבסיסיות
הנושא כמובן מורכב ומסובך, אך לדעתי אין תועלת בעירוב כל הנושאים יחד, מכיוון שאי אפשר לפתור באופן כללי את כל בעיות השלטון והחברה, ויש לדון בכל מקרה לגופו של עניין.
בברכת י-מים טובים,
אור
***
תגובת שמשי חנוך
דווח שחברת החשמל הציע לנצל את המים החמים לקירור הטורבינות
להתפלת מים . לשם כך הקימו תוספת ומתקן מיוחד להתפלת המים .
חברת מקורות הודיע לחברת החשמל שלא תתערב בענייני המים .
חברת החשמל הציע למקורות למכור למקורות את המים .
חברת מקורות סירבה לקבל את המים מחברת החשמל ,
וחברת החשמל פירקה את המתקן.
אם כך, מדוע אני משלם יותר עבור המים ,
ומדוע האחראי במקורות לא יושב בבית הסוהר.
שמשי חנוך