הכר את אבירי איכות השלטון 2010

הכר את אבירי איכות השלטון 2010
בני אליהו מבקר עיריית טבריה אביר איכות השלטון בקטגורית "חושפי שחיתויות"
ראיון בתכנית "שעת חברה רשת ב" מראיינים מיכאל מירו, שוקי לבנון ומיכאל פרתם
" זאת תקופה, תקופה של ארבע שנים שאתה נמצא ממש לבדך, כשבעצם יש לך את התנועה למען איכות השלטון כשבכל פעם שאתה שוקע מעט אז היא מצליחה להרים אותך, תומכת בך ללא סייג ואתה מנהל את המערכה פה בתוך הרשות המקומית שלך לבד ויש לזה גם משמעויות כלכליות ומשמעויות משפטיות, אתה מרגיש שאתה לא נותן את מה שאתה אמור לתת למשפחתך והמחיר הוא יקר, גם כלכלי, ובנימה אישית אני אומר שאילולא התמיכה של התנועה למען איכות שלטון איני יודע לאן הייתי מגיע"

בני אליהו מבקר עיריית טבריה זוכה עתה לכמה ימים של חסד לאחר 7 השנים הנוראות שעבר התנועה לאיכות השלטון המלווה אותו בדרך הייסורים ממנה יצא כמנצח מעניקה לו את תואר אביר איכות השלטון כחושף שחיתות. בראיון נוקב מעביר בני מעט מהתחושות שליוו אותי בשנים קשות אלו.
שוקי לבנון : ראשית אקריא את הנימוקים הרשמיים ואחר כך כמה מילים אישיות במקרה הזה. הנימוקים בקיצור: "בהוקרה על הוקעת ליקויים חמורים ברשויות מקומיות ועמידה אמיצה מול מעשי התנכלות של בעלי שררה. בן אליהו ראוי לשמש אות ומופת למבקרי הפנים שומרי הסף הפוקחים עין על משרתי הציבור לבל יסטו מדרך הישר. " כאן הייתי ממש מבקש לציין כמה מילים אישיות. את בן אליהו הכרתי לראשונה לפני כשש שנים אולי פחות בדשא בנצרת כאשר נפגשנו איתו אני ועורך הדין ברק כלב שהיה אז היועץ המשפטי של התנועה, בני העלה בפנינו נתונים מסמרי שיער על הנעשה בעיריית טבריה. מאז התנועה לאיכות השלטון ליוותה אותו, את הבן אדם האמיץ לכל אורך הדרך. אנחנו ראינו את המאבקים העצומים שלו בעקשנות ראויה לציון. אנחנו הצטרפנו כידיד בית המשפט בתביעה שהוא זכה בה ועל זה אני הייתי מבקש או רוצה שהוא יספר אני ממש אני גאה שאנחנו -התנועה לאיכות השלטון חהיא לק במאבק של האדם האמיץ הזה.
מיכאל מירו : בני, אומר שוקי שאתה אמיץ, אבל יש מחירים לאומץ לב נכון? לא ישנים טוב בלילה.
בני אליהו : כן, בוודאי, זאת תקופה, תקופה של ארבע שנים שאתה נמצא ממש לבדך, כשבעצם יש לך את התנועה למען איכות השלטון כשבכל פעם שאתה שוקע מעט אז היא מצליחה להרים אותך, תומכת בך ללא סייג ואתה מנהל את המערכה פה בתוך הרשות המקומית שלך לבד ויש לזה גם משמעויות כלכליות וגם משמעויות משפטיות, אתה מרגיש שאתה לא נותן את מה שאתה אמור לתת למשפחתך והמחיר הוא יקר, גם כלכלי, גם אישי ובאמת בנימה אישית כששוקי כבר דיבר בנימה אישית אז אני אומר שאילולא התמיכה של התנועה למען איכות שלטון אני לא בטוח איני יודע לאן הייתי מגיע.
מיכאל מירו : ולפי מה שאתה אומר זה כבר יותר תמיכה פסיכולוגית מאשר תמיכה משפטית, זאת אומרת שזה ממש, תשמע, זה לחץ אדיר שיושב לך על הראש, לחץ אטומי הייתי אומר.
בני אליהו : כן. זו היתה תמיכה פסיכולוגית, אבל לא רק זה, מהרגע הראשון כשהגעתי להליך המשמעתי באה התנועה לאיכות השלטון ושמה את כל יהבה, את כל יוקרתה ואמרה אנחנו תומכים באיש הזה, אנחנו מאמינים באיש הזה ורוצים להצטרף אליו. וכשבשלב הראשון התנועה לא קיבלה את ההסכמה של בית הדין למשמעת להצטרף כידיד בית המשפט אז היא כתבה לבית המשפט המחוזי מסמך משפטי פשוט ייפהייפה, מסמך שמתאר את כל, את כל עמדותיי לגבי כל ההליך הן ברמה האישית והן ברמה המערכתית, מוה המשמעות של מה שקרה בבית הדין למשמעת על כל המבקרים. המסמך היה מסמך ראוי ברמה גבוהה מאד וזה ללמדך שזה לא היה רק תמיכה פסיכולוגית, זאת היתה גם ממש תמיכה משפטית ראויה.
מיכאל מירו : כעת, אתה יודע, מבקרי פנים שומעים אותך עכשיו, בני אליהו, יושבים בניחותא ומשהו קצת רועד להם בפופיק. מה אתה יכול להגיד להם?
בני אליהו : כן, גם איגוד המבקרים ומבקרים בכלל היו מודעים לכל ההליך שקרה איתי. הם למעשה מודעים שזה לכך שזה גם יכול לקרות גם להם ודווקא במקרה שלי ופסק הדין שיצא בעקבותיו די מצליח להרים את המורל של מערכת הביקורת של המערכת המשפטית וגם של הגזברים. למעשה פסק הדין זה בא ואמר לכל טריבונל, לכל ראש עירייה, שכל מי שירצה לפגוע בשומר סף שידע שהיום יש פה נורמות, יש פה הלכה פסוקה שקובעת נורמות חדשות באשר לדרך שבה יש להתייחס לשומרי סף שרוצים לבצע עבודתם נאמנה.
מיכאל מירו : כעת אני מעריך שאמרו לך כבר משפט כזה, מי שמך? אני אומר את זה במילים יפות, אתה בטח שמעת את זה במילים הרבה פחות יפות.
בני אליהו : כן. בוודאי.
מיכאל מירו : אז מה.. או מה אתה עונה לנו היום?
בני אליהו : פשוט מאד, התשובה היא מאד פשוטה, הוראות החוק מגדירות בדיוק את מה שמוטל על מבקר, מה שמוטל על מבקר הפנים, מה שעליו לעשות וכל מה שקשור ל"מי שמך," אז כמובן שהוראות חוק הן נר לרגליי .
מיכאל מירו : בדברים כאלה, בוא נאמר, כמו שדיברנו עם היועץ המשפטי לממשלה בראיון הקודם, זה לא תמיד החוק, כששאלתי אותו אם החוק הוא ברור, אז הוא אמר לי "לאט לך חביבי, זה לא כל כך ברור, גם שמה יש מחלוקות, אבל אנחנו עושים את החלוקה בין חוק אתיקה ומוסר. " אז איפה אתה מרגיש? כי המגרש שלך הוא הרבה יותר רחב, אתה לא מוגבל רק למגרש החוקי. אתה גם יכול ללכת לסרגלים אתים, מוסריים.
בני אליהו : בוודאי, כן. ברור שהוראות החוק מהוות את הבסיס לעבודה של המבקר, אבל כמובן שהמבקר יכול להיכנס גם למגרש האתי, הוא בהחלט יכול לבוא ולומר שהדברים שנעשים נעשים אמנם מבלי לעבור על הוראות החוק אבל בהחלט יש כאן איזה שהוא פגם אתי, יש כאן איזה שהוא פגם מוסרי ואני באמת סגור שהתפקיד של המבקר הזה לא רק לשחק במגרש המשפטי אלא גם במגרש האתי.
מיכאל מירו : וגם אתה היית מצטרף אל הקריאה, סוף סוף כבר לקודד איזה קוד אתי שמועצות תקבלנה, שבכלל הסקטור הציבורי יקבל את הכללים או שיחבר לעצמו את הכללים הראויים למקצוע שלנו.
בני אליהו : ללא ספק, כן.
מיכאל מירו : כן. אז בני, ככה לקראת סיום, ככה אנחנו נתנו לך את החימום, בוא תספר את הסיפור האישי שלך ככה אני אתן לך לתת את המונולוג האישי שלך.
בני אליהו : את הסיפור האישי שלי שכתוצאה ממנו הגעתי לכל מה שהתרחש איתי אתה מתכוון?
מיכאל מירו : כן.
בני אליהו : הסיפור הוא מאד ארוך ומורכב, זה התחיל מממצאים שחשפתי הנוגעים להתנהלות של ראש העירייה הן במערכת הבחירות, זה דבר שהוא אמנם לא היה נתון לטיפולי מכיוון שמערכת הבחירות לא קשורה לעבודת הביקורת אבל היא בהחלט נושא שהיה אמור לעניין את הרשויות החוקרות וזה נמשך בממצאים שמצאתי שנגעו להתנהלות לא תקינה בתוך מועצת העיר, בתוך החברות, בתוך החברה הכלכלית שלנו, דברים שהיו נתונים בעיניו של ראש העירייה שכנראה גם העריך שאני המקור לכל המידע הזה שמגיע לכל הגורמים שאמורים לדעת מהדברים האלה וכדי לבדוק מה יש בידי , ראש העירייה החליט שהוא פורץ לתוך המחשב שלי ושולף ממנו את המידע שיבהיר בדיוק מה יש לי, מה אני מחזיק בידי. מכיוון שאי אפשר היה להיכנס למשרד שלי יזמו פריצה באמצעות חברה שההתמחות שלה היא בשיחזור מידע. החברה הזאת נכנסה ביום בהיר אחד לשרת העירוני שלפה מידע מתוך השרת . בעקבות אותו,פרויקט פריצה הוגש נגדי כתב אישום בבית הדין למשמעת שכלל מאה ושלש סעיפי אישום, כאשר את כל ההליך הזה מנהלים בין היתר על ידי שכירה של משרד חקירות פרטי שמנהל חקירות עלי באופן אישי, שמקבל היתר להיכנס לתוך מערכת המיסים ולהוציא מידע על ההורים שלי שנפטרו זה מכבר, שם הם מצאו איזה שהוא טופס שקשור בהורים שלי, ובתוך כך גם הם מוציאים סך של בערך שש מאות אלף שקלים על מנת לממן את מסע הרדיפה הזה. בבית הדין למשמעת אני הגעתי למקום שהיה ברור לי שדיני נחרץ ולמרות זאת נאבקתי כנגד כל סעיפי האישום. ואפילו בית הדין למשמעת מצא שלמרות, פריטי האישום הרבים האלה, הוא לא יכול להרשיע אותו באותם סעיפים שהובאו בפניו, אבל הורשעתי בשלושה סעיפים של שניים מתוכם זה דיווח כוזב על שעות העבודה והשלישי זה העברת מידע לעיתונאי. השאלה סודיות כלפי מה? איזה אינטרס בדיוק משרת את הסודיות הזאת? אבל זה היה למעשה פסק, סעיף האישור שהכריע את גורלי ובית הדין קבע שאני לא יכול לשמש יותר כמבקר. זו היתה ממש מכת מוות. אני כמובן ערערתי לבית המשפט המחוזי כאשר בתוך כך במהלך הערעור שלי העירייה מחליטה להוציא אותי מהמשרד, מנסה לנשל אותי מתפקידי, פניתי אל משרד מבקר המדינה ביקשתי ממנו את ההגנה, במסגרת הגנה על חושפי שחיתויות, שהוא לא נתן לי אותה בזמנו, פניתי אליו בפעם השניה והפעם הוא התעשת ונתן לי הגנה מיידית. צו הגנה מיידי. זה אמנם היה מעט מדי, ואמנם היה מאוחר מדי, אבל זה איפשר לי לנהל את הביקורת גם בימים האלה שבהם הייתי בתהליך של ערעור בית המשפט המחוזי. בבית המשפט המחוזי השופטת קלטה מהר מאד את התמונה, התקבל שם פסק דין תקדימי, תקדים שמנקה אותי מכל רבב שאומר שמדובר במבקר ראוי שביצע עבודת ביקורת ראויה, שכל הרדיפה אחריו הייתה מכיוון שבידיו הצטבר חומר שנגע לפעילותו של ראש העירייה כאדם פרטי והן כראש העירייה ולכן היה פה ממש מסע של רדיפה שכלל בין היתר השמצות בעיתון של ראש העירייה, הודעות בתקשורת שלא הייתי יכול לשלוט עליהם. אני חושב שבית המשפט אמר את דברו בצורה הכי יפה. איך אמר מישהו? שגם אם הייתי מנסה לכתוב אני את פסק הדין לא הייתי מוציא פסק דין כל כך יפה וכל כך מנקה מאשם.
מיכאל מירו : בני, צורת הסיפור שלך רק מעידה עד כמה הסיפור הזה חרוט בך בלב, שורט לך את הלב, אני חושב שהדברים מדברים בעד עצמם ודומה שהמסר הזה צריך להילמד ובוא נאמר צריך לקבל כל אחד את העבודה שלו וקצת לרדת מהקטע של שנאות ונקמות ולנסות להציב או לתת, זה זה מעיד שפה במקום להתעסק לגופו של עניין אנחנו נכנסים הכל לרמה האישית וחבל. בני אליהו, ישר כוח.