חדשות מהמלחמה העולמית בשחיתות – יוסי יעלי
המלחמה בשחיתות חובקת עולם. ישראל ממוקמת ברמה 6.1 כמו חלק מארצות אירופה. המענין הוא שנסיכות קטאר ואיחוד האמירויות קבלו ציון גבוה יותר מישראל, כלומר לנו כנראה יש עוד הרבה מה לעשות במלחמה בשחיתות.
יוסי יעלי מביא בפנינו סקירה קצרה ומרתקת על הנעשה בעולם במלחמה במחלה האיומה הזאת הקרויה שחיתות.
א. חקיקה:
במאמר מתאריך 28.10.2010 מדווח העתון ECONOMICS על התקדמות חשובה במלחמה נגד תופעת השחיתות. חקיקה חדשה בארה"ב תקשה יותר מבעבר על חברות גדולות המנהלות עסקים עם ממשלות זרות (בעיקר בעולם השלישי) לנהל עסקים תחת התנהלות של שחיתות של ממשלות אלה. החקיקה החדשה מחיבת כל חברת נפט, גז וכריית מחצבים, אשר מניותיה רשומות בבורסה האמריקאית, לפרסם את כל התשלומים הנעשים לזכות ממשלות זרות.
החקיקה החדשה נעשתה תוך שיתוף פעולה של המפלגה הרפובליקנית והמפלגה הדמוקרטית, כאשר אחד המדרבנים לתהליך החקיקה היה בונו, כוכב להקת 2U , הידוע במעורבותו בעניינים חברתיים. חקיקה זו היא נדבך במאבק העולמי נגד תופעות השחיתות, ומטרתה להרתיע פוליטיקאים בממשלות לעשות מעשי שחיתות מתוך ידיעה שהענין יפורסם. זו דוגמא טובה לכך ששקיפות בהתנהלות משפיעה על ההתנהלות עצמה, ולכן יש לה ערך מוסף גבוה.
צעדי חקיקה למלחמה בשחיתות אינם מוגבלים לארה"ב, וישנן קואליציות של גופים שונים ברחבי העולם להגביר את המאמצים למיגור התופעה הזאת. בהונג קונג כבר הונהגה דרישה כזאת לגבי חברות חדשות הנרשמות בבורסה, ונעשים מאמצים להשפיע על חקיקה דומה גם בבריטניה. המניות של כמעט כל חברות תשתיות המשאבים רשומות בבורסות של ארה"ב, הונג קונג ובריטניה, והצלחה בזירה זאת תנקה את השחיתות ששוק זה יוצר בעיקר בעולם השלישי.
ב. הדגשת השקיפות התקציבית במדינות השונות
השותפות הבינלאומית לעניני תקציב (International Budget Partnership) שמה זרקור על שקיפות התקציב במדינות שונות במטרה להביא לשינויים חברתיים. בשותפות יש נציגות לכמעט 100 מדינות (ישראל איננה ביניהן). תוצאות הסקר העולמי של שקיפות תקציבית לשנת 2010 מתוארות בדיאגרמה הבאה:
בדיאגרמה רואים שברוב המדינות המצב אינו תקין, אך יש שיפור יחסית לשנת 2008.
ג. הגברת אכיפת החוקים והענשה
עד כה ארה"ב הייתה המדינה היחידה שהתייחסה ברצינות למלחמה בשחיתות. אליה הצטרפו מדינות ה-OECD אשר חתמו על אמנה על מחויבותן למלחמה בשחיתות ולהגברת האכיפה של החוקים העוסקים בענייני שחיתות. בבריטניה נגזרו על מנהל בחברת ביטוח שנתיים מאסר על תשלום כספים בלתי חוקיים בסך 2 מיליון דולר לפקידי ממשל בקוסטה ריקה. גם בגרמניה התחילו לתבוע עבריינים משלמי כספי שחיתות.
בנקים בינלאומיים מפסיקים להיות אדישים לנושא הזה (כדי לקבל כסף חדש ממדינות תורמות). תודות למאמצי הגב' Okonjo-Iweala, לשעבר שרת האוצר בניגריה, הבנק העולמי החל לבדוק לאן מגיעים הכספים שהוא נותן, וכבר מנע מ-45 קבלנים שנמצאו אשמים בשחיתות מלהשתתף במכרזי הבנק. כמו כן, הבנק העולמי פועל עם האיטי ושוויץ להחזרת כספים שנלקחו מהאיטי על ידי השליט המודח "בייבי דוק" דובליר.
ד. שיפור מדד השחיתות העולמי
מדד CPI Corruption Perceptions Index הפעיל כבר מספר שנים ומנוהל על ידי ארגון השקיפות הבינלאומי Transparency International, כבר הביא לכמה שינויים בכיוון הרצוי, אבל נדרש לשיפורים. להלן מפת השחיתות העולמית המשתקפת במדד זה, כדי לקבל קנה מידה למיקומה של ישראל בעולם בנושא השחיתות.