בעל המידע הוא בעל הדעה- שולה פוקס

בעל המידע הוא בעל הדעה- שולה פוקס
הפילוסוף פרנסיס בייקון אמר שהידע הוא כוח, ככל שיש לך יותר ידע כך מתאפשר לך יותר להתמודד עם המציאות וגם להגשים את מטרותייך. עבורי, הידע מעשיר את העולם שלי, מספק נושאים לשיחה ונותן לי להבין מי נגד מי.
בנושא זה התנועה לאיכות השלטון עסקה כאשר פנתה באוגוסט 2010 לבקשה לביזיון בית המשפט נוכח מחדל רשויות מקומיות במחוז צפון בהקמת אתרי אינטרנט, נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת נענה לבקשת התנועה קבע על אותן רשויות את ביזיון בית המשפט וחייב כל אחת מאותן 15 הרשויות בהוצאות משפט.

* שולה פוקס, סטודנטית לסוציולוגיה ותקשורת באוניברסיטה העברית המתמחה במחלקת ארגון וחברים בתנועה – מוזמנים לקרוא עוד מרשמיה בבלוג בדה מרקר קפה 'מיומנה של מתמחה'
לבלוג "יומנה של מתמחה" ב"דה מרקר קפה"
http://cafe.themarker.com/post/2226047/

ההיסטוריה של פרשה זו חוזרת אחורה עד ל- 2008 כאשר פקודת העיריות מחייבת את הרשויות המקומיות להקים אתרי אינטרנט ולפרסם בו מידע חשוב ומגוון עבור הציבור אודות פעילויות הרשות. החוק חייב את הרשויות המקומיות להקים את האתר עד סוף שנת 2008. התנועה פתחה בקמפיין ארצי בנושא בשם עקרון השקיפות וחופש המידע ומשסירבו רשויות רבות להקים את אתרי האינטרנט, התנועה לאיכות השלטון נאלצה לפנות לבית המשפט לאכיפת החוק בנושא ועתרה נקודתית נגד 35 רשויות מקומיות בצפון על מנת שיישמו את חובתם החוקית והציבורית להקמת אתרי האינטרנט.
בפסק דין מיום 8.3.10 חייב כב' נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת את הרשויות המקומיות להקים אתרי אינטרנט תוך 120 ימים אך גם לאחר פסק הדין לא פחות מ-20 רשויות מקומיות בצפון המשיכו להפר את החוק ולא הקימו את אתרי האינטרנט.

לאחר פניות חוזרות ונשנות להקמת אתרי האינטרנט נאלצה התנועה בחודש אוגוסט 2010 לפנות שוב פעם לבית המשפט והפעם לבקשה לביזיון בית המשפט כנגד אותן 20 משיבות (מתוך 35 המשיבות לעתירה) שלא מילאו אחר פסק הדין.

לבסוף, ביום 1.6.11 ניתנה פסיקה תקדימית בתיק ע"י כב' הנשיא חשין אשר בנוסף לביזיון בית המשפט קבע כי על המשיבות לשאת בעלויות ניהול התיק – עמדת התנועה הוא כי היה ניתן למנוע את ההוצאות האלו, שיוצאות מהקופה הציבורית לולא הרשויות היו מקימות את אתרי האינטרנט, כפי שנדרש מהם בחוק בזמן סביר וכי הסכום שנדרש מהם לשלם הוא מידתי לעומת הרווח שהציבור יפיק מאתרי האינטרנט.

תשלום ההוצאות ע"י הרשויות הינו שולי בראי העלות המצטברת שיפיקו תושבי הרשויות המקומיות מהקמת אתר האינטרנט והפעלתו, מה שאף יכול להביא לצמצום בהוצאות הרשויות על קבלת קהל, ולממש את מהפכת הממשל הזמין וזכות הציבור לדעת.
בעידן שבו בעל המידע הוא בעל הדעה, אתרי האינטרנט בימנו מספקים ספירה ציבורית (כפי שכינה זאת יורגן האברמס) הכרחית – אתרי האינטרנט של הרשויות מאפשרים לכל תושב לערוך ביקורת, לקבל מידע ומאפשרים לקדם חשיבה ביקורתית.

חופש המידע והשקיפות השלטונית הם מהערכים הבסיסיים של הדמוקרטיה ומכאן חשיבותו של המאבק הזה למעננו כולנו.