מחר: דיון בבג"צ בעתירות נגד ייצוא הגז: 'אדם טבע ודין' והתנועה לאיכות השלטון לבג"צ:
מחר (ה 1.8.13) ידון בג"צ בעתירות שהוגשו נגד החלטת הממשלה לייצא את הגז. בעתירתן מבקשות 'התנועה לאיכות השלטון' ו'אדם טבע ודין' לחייב את המדינה לבטל את החלטת הממשלה בעניין ייצוא הגז. בעתירה נאמר כי החלטת הממשלה הינה בעלת השפעות אסטרטגיות מרחיקות לכת והשלכות ארוכות טווח על אזרחי המדינה, על החברה ועל המשק בישראל ועל כן החלטה זו צריכה להתקבל רק לאחר דיון בכנסת.
'התנועה לאיכות השלטון' ו'אדם טבע ודין' מדגישות בעתירה כי ההחלטה מבוססת על תשתית עובדתית פגומה וחסרה, לרבות הסתמכות על מאגרים "וירטואליים" שבינתיים הוכחו כיבשים.
אל העתירה צורפה חוות דעת מומחה של ד"ר אריה ונגר, ראש תחום אוויר ואנרגיה ב'אדם טבע ודין' על פיה, בעוד 25 שנה, תשלם מדינת ישראל למעלה מ-13 מיליארד שקלים בשנה, כתוצאה מעלויות חיצוניות.
"החישובים החסרים והתחזיות האופטימיות יובילו את משק האנרגיה הישראלי למצב טראגי בו מדינת ישראל תצטרך בעוד 25 שנים לשוב ולייבא דלקים מחצביים שהינם מזהמים יותר מגז טבעי, וסביר כי יהיו יקרים יותר מגז", נכתב בעתירה.
לדברי עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין': "כללי המינהל התקין מחייבים כי החלטת בסדר גודל משמעותי, כמו ייצוא הגז תתקבל לאחר דיון מעמיק ושקוף בכנסת ולא במחשכים. על אחת כמה וכמה, כאשר בכל יום שחולף מתגלים שיקולים נוספים שלא נלקחו בחשבון במסגרת ועדת צמח".
עו"ד צרויה מידד-לוזון, היועצת המשפטית של 'תנועה לאיכות השלטון': "על פי עקרון הפרדת הרשויות הכנסת היא המקום לשקול ולהכריע בסוגיות הכרוכות ביצוא הגז, על השלכותיהן ארוכות הטווח על כל אחד מאזרחי המדינה, על המשק ועל עוצמתה של המדינה. התעקשות הממשלה להכריע בנושא, תוך התעלמות מהכנסת ומהביקורת הרחבה, בין היתר, עקב הליקויים בתשתית העובדתית שמונחת בבסיס ההחלטה, הינה תמוהה ומנוגדת למהות הדמוקרטיה".