אדם טבע ודין' והתנועה לאיכות השלטון: ועדת ששינסקי נכנעת למסע של לחצים והפחדות ומרוקנת מתוכן את המנדט שניתן לה

אדם טבע ודין' והתנועה לאיכות השלטון: ועדת ששינסקי נכנעת למסע של לחצים והפחדות ומרוקנת מתוכן את המנדט שניתן לה

הארגונים בפנייתם לפרופ' ששינסקי: "הנסיגה מהמלצות הביניים מעלה שאלות בנוגע למתרחש מאחורי דלתיים סגורות… אסור לוועדה להיכנע ללחצים פסולים ואיומי סרק אשר היינו עדים להם גם בעבר"

'אדם טבע ודין' והתנועה לאיכות השלטון שלחו היום (א) מכתב חריף לפרופ' איתן ששינסקי וקראו לו שלא לסגת מהמלצות הביניים של ועדת ששינסקי, אלא אף להרחיב ולהתאים את ההמלצות בהתאם לחוות הדעת הציבוריות שהושמעו בפני הוועדה.

במכתבם מציינים הארגונים כי הקמת ועדת ששינסקי העידה על ההכרה בכך שמשאבי הטבע הם נכס ציבורי ועל נכונות של הממשלה לקדם עקרונות של צדק חברתי וסביבתי ביחס למשאבי הטבע בישראל. כעת, כותבים הארגונים לפרופ' ששינסקי "מצטייר בעיני הציבור הרושם כי עקרונות אלה כבר לא מנחים את חברי הועדה בעבודתם, שבשלב זה מרוקנת מתוכן את המנדט החשוב שניתן לה לקבוע את המדיניות הציבורית בתחום חשוב זה, ונותנת לאינטרסים של החברות להנחות את עבודתה".

עו"ד לי-היא גולדנברג, ראש תחום כלכלה וסביבה ב'אדם טבע ודין' ועו"ד נילי אבן חן, מנהלת מחלקת כלכלה ומחקר בתנועה לאיכות השלטון כותבות: "עולה לכאורה כי הוועדה נכנעת למסע של לחצים והפחדות, ובמקום לשפר את מסקנות הביניים שפורסמו וליצור רפורמה כוללת ומעמיקה כחלק ממדיניות על לניהול משאבי הטבע בישראל הוועדה לוקחת חמישה צעדים אחורה וכך פוגעת אנושות באינטרס הציבורי".

עוד מצוין במכתב כי הנסיגה מהמלצות הביניים מעלה שאלות בנוגע למתרחש מאחורי דלתיים סגורות במיוחד בשל ההתבטאויות שהושמעו לאחר השימוע של כיל – אשר לא הציגה נתונים שישנו את מסקנות הביניים באופן משמעותי.

התנועה לאיכות השלטון ו'אדם טבע ודין' חוזרות בפנייתן על חוות הדעת שהגישו לועדת ששינסקי וקוראות לקבוע שיעור תמלוגים בגובה 12.5% לכל הפחות, למסות את מוצרי ההמשך של כיל, לגבות מס חברות מלא ללא הטבות ועוד (הרשימה המלאה במכתב המצ"ב).

"אסור לוועדה להיכנע ללחצים פסולים ואיומי סרק אשר היינו עדים להם גם בעבר כאשר המדינה איימה על "כספיהם של היזמים" וכך להחמיץ את שעת הכושר הנדירה לרפורמה כוללת במדיניות בענף משאבי הטבע", נכתב בפנייה, "כל החלטה אחרת הלכה למעשה תקבור את המטרה שעמדה בבסיס הקמת הוועדה – ניהול פיסקאלי ראוי ונכון של משאבי הטבע".