איכות השלטון לסלינגר: יש לאפשר לעמיתים בגופים מוסדיים זכות עיון בהחלטות הנוגעות לניהול כספיהם
התנועה למען איכות השלטון פנתה היום, 28 בספטמבר, למפקחת על הביטוח, דורית סלינגר, באמצעות עו"ד גדעון קורן, בקריאה לאפשר לעמיתים בגופים מוסדיים זכות עיון בהחלטות ועדת ההשקעות והדירקטוריון הנוגעות לניהול כספיהם.
התנועה למען איכות השלטון פנתה היום 28 בספטמבר, באמצעות ב"כ עו"ד גדעון קורן, למפקחת על הביטוח, דורית סלינגר בדרישה כי תפעיל את הסמכויות המוקנות לה בדין, ותפעל בדחיפות לתיקון הכללים וההנחיות החלים על הגופים המוסדיים, כך שתינתן לעמיתים בגופים אלה הזכות לעיין בהחלטות הדירקטוריון וועדת ההשקעות, הנוגעות לניהול כספי העמיתים ובכלל זה בפרטי כל הדיונים וחוות הדעת שהוגשו בעניין השקעות אלה.
לגישת התנועה, המידע "הסופי" שמוצג בפני העמית מגביל את המידע שיש לו על הנעשה בכספו, וכן מגביל את יכולתו לבחון את איכות ההחלטות והאלטרנטיבות הנוגעות לניהול כספו ולפקח עליהן. לעמיתים אין כלי מידע ובקרה כלשהם, המאפשרים להם לבחון את השאלה האם דירקטוריון הגוף המוסדי וועדת ההשקעות שלו פעלו כהלכה ודאגו להגן על האינטרסים שלהם.
מצב דברים זה, נגזר מהפיקוח הנוכחי על מדיניות ההשקעות אשר איננו מספק מענה הולם לבעיות הרבות שיוצר ניגוד האינטרסים המובנה בו מצויים הגופים המוסדיים. ראשית, מכיוון שהממונה אינה יכולה "להיות בכל עת ובכל מקום", לא אחת הפיקוח והבדיקה נעשים "לאחר שהסוסים ברחו מהאורווה". נוסף על כך, הגופים המוסדיים אינם נדרשים לפרט את הרכב תיק הנכסים ברמת הפרט, לגבי כל חוסך וחוסך. ולבסוף, בפני העמית מוצגת "השורה הסופית" – היישום הכלכלי של ההחלטות השונות שהתקבלו בוועדת ההשקעות – מבלי שהוא נחשף לשיקולים השונים שעמדו בבסיס החלטות הועדה ואינו יכול לבדוק את טיבן וענייניותן.
התנועה תבקש לחזור ולהדגיש כי ועדת ההשקעות היא למעשה הגורם המרכזי ביותר שמשפיע על כספי העמיתים וגובה חסכונותיהם. ועדת ההשקעות, אמונה על ניהול הכספים, השקעתם ופיזורם, זאת בהתאם למדיניות ההשקעות הכוללת שמוכוונת על ידי הדירקטוריון עצמו. כך למעשה, ועדות ההשקעות והדירקטוריונים השונים אחראים על ניהול החיסכון הפנסיוני של הציבור, כ- 1,060 מיליארדי שקלים, אשר מהווים כ-38% מסך הנכסים הפיננסיים של אזרחי ישראל.
לאור הקשיים הקיימים בפיקוח הקיים ובייחוד לאור החשיבות הציבורית הרבה שיש לחסכונות הפנסיוניים על ציבור אזרחי המדינה, דורשת התנועה מהמפקחת להגדיל את כוחו של העמית החוסך, ולהורות לגופים המוסדיים לפרסם לעמיתיהן פרוטוקולים, דיונים, חוות דעת והחלטות הנוגעות למדיניות ההשקעות של כספי העמיתים עצמם.