קריאה לסלינגר להחלת קלון כלכלי על מבצעי תספורות חוב
התנועה לאיכות השלטון פנתה היום (יום ד') למפקחת על שוק ההון הביטוח והחיסכון בקריאה לאסור על המוסדיים לרכוש אג"ח של חברות שביצעו "תספורות" חוב
בעקבות חזרתו של תשובה לגיוס חוב מהציבור באמצעות קבוצת "דלק", פנתה היום (יום ד') התנועה לאיכות השלטון לממונה על שוק ההון הביטוח והחיסכון, דורית סלינגר בקריאה לאמץ את עקרון "הקלון הכלכלי". לפי עקרון זה המוסדיים לא יורשו לרכוש אג"ח של מנפיקים שביצעו בעבר תספורות ולא עמדו בהתחייבויותיהם לנושים. זאת במטרה להטיל מעין "קלון כלכלי" על מנפיקי אג"ח שלא עמדו בהתחייבויותיהם ולהגביל רכישת אג"ח ע"י המוסדיים, על מנת להגן על ציבור חוסכי הפנסיה והגמל מפני אג"ח שלא עומדים בהתחייבויותיהם וכדי להרתיע את מנפיקי האג"ח מביצוע "תספורות".
עמדת התנועה היא כי "תספורות" אלו פוגעות בראש ובראשונה באותם חוסכים שכספם מנוהל על ידי הגופים המוסדיים, ונוגסות בחסכונות הפנסיה שהציבור הרחב מחויב על פי חוק להפריש ממשכורתו. במבחן המציאות, לא קיימת כל מגבלה על בעל שליטה שלא עמד בהתחייבויותיו וביצע "תספורת" חוב, להמשיך ולגייס הון באמצעות אג"חים של חברות שבבעלותו, והחברות אכן ממשיכות ועושות זאת באין מפריע.
לצד זאת, אף הגופים המוסדיים ממשיכים להשקיע את כספי החוסכים גם באג"חים של בעלי שליטה שלא השיבו את חובותיהם בעבר, תוך הפקרה חסרת אחריות של כספי החוסכים לידיהם של מנפיקי אג"חים, אשר כבר הוכיחו בעבר התנהלות כושלת בהחזרת חובות וגרמו לנזק, מבלי שלחוסכים עצמם יש דרך אפקטיבית להשפיע על ההחלטות.
למרות קביעתה של הועדה לבחינת הסדרי החוב לגילוי התנהלות עבר של בעל השליטה, לעמדת התנועה, צעד זה איננו מספק שכן הוא מתון ואיננו הולם את חומרת מעשיו של בעל השליטה. חובת הגילוי איננה מונעת מגופים מוסדיים להשקיע בחברה אחרת של בעל השליטה, או אף באותה חברה במועד מאוחר יותר. מכאן יוצא שהמוסדיים ממשיכים להשקיע את כספי החוסכים באג"חים של בעלי שליטה שלא השיבו את חובותיהם בעבר. מצב זה הוא פגום מנקודת מבט מוסרית וכלכלית כאחת: מוסרית – שהרי חובות יש להחזיר, וכלכלית – שהרי אין הרתעה אפקטיבית שתמנע תספורות נוספות. על מנת להשיג מטרות אלה ועל רקע הנפקת האג"חים הקרבה של קבוצת "דלק", מציעה שוב התנועה לאסור רכישת אג"ח של חברות שביצעו "תספורת" חוב באמצעות כספי קופות גמל וקרנות פנסיה, מרגע שלא עמדו בהתחייבות לפירעון, ובמקרה של הגעה להסדר חוב – במשך 10 שנים לאחר התספורת ותחילת ההסדר.