איכות השלטון בקריאה לחוות דעת מטעם מבקר המדינה בדבר הכישלון המערכתי של גורמי הרגולציה בעניין קבוצת אי.די.בי
א' בתמוז, התשע"ו 7/07/2016
איכות השלטון בקריאה לחוות דעת מטעם מבקר המדינה בדבר הכישלון המערכתי של גורמי הרגולציה בעניין קבוצת אי.די.בי
התנועה לאיכות השלטון קוראת לוועדה לענייני ביקורת המדינה לעשות שימוש בסמכות המוקנית לה בחוק מבקר המדינה ולהורות למבקר המדינה לערוך חוות דעת אודות כישלונם של גורמי הרגולציה בעבודת הפיקוח על קבוצת אי.די.בי. בדיקה שכזו מתבקשת על מנת לעמוד על הכשלים המערכתיים אשר אפשרו ובמידה רבה אף סייעו לקבוצת אי.די.בי לצמוח למימדי ענק ולהתנהל באורח מסוכן, ממונף ובלתי אחראי כלפי כספי הציבור.
החל מאמצע שנות ה-90 הפכה קבוצת אי.די.בי לאחת מהקבוצות העסקיות הגדולות במשק הישראלי; החזיקה בכ-250 חברות וכיוונה את חיינו באינספור שווקים וענפים. ואולם, עוד באותה עת, התריעה התנועה כי הקבוצה נקנתה ונוהלה במינוף גבוה, תוך לקיחת סיכונים אדירים על חשבון כספי הציבור הישראלי וזאת מבלי שאף לא אחד מגורמי הרגולציה סבר כי יש למנוע את התנהלות החברות והעומד בראשן או לכל הפחות להרים "דגל אדום".
מרבית ממהלכי "הפקת הלקחים" לאחר התמוטטות הקבוצה מוקדו במישור התאגידי והעסקי, אך לא נעשתה כל עבודת ביקורת בדבר הכישלון של "שומרי הסף" במדינת ישראל, אשר "נרדמו" בשמירתם ביחס לקבוצת אידיבי.
לנוכח עובדה זו, פנתה התנועה בתחילת שנת 2014 לגורמים שונים על מנת שאלו יעשו שימוש בסמכויותיהם ויורו על בדיקת הכישלון המערכתי של גורמי הרגולציה בעניין הקבוצה. ביניהם חברי ועדת הכספים, מבקר המדינה ויו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה דאז בבקשה כי יורה למבקר המדינה לפתוח בבדיקת בנושא, בהתאם לחוק מבקר המדינה.
משלא נעשו הליכי ביקורת הולמים לאורך השנים, ולאור קביעתו החדשה של כב' השופט כבוב כי התנהלותו של מר דנקנר לפחות במקרה אחד (פרשת הנפקת החברים) הינה פלילית, התנועה סבורה כי מן הראוי להורות על בחינה מערכתית של פיקוח גורמי הרגולציה על קבוצת אי.די.בי. בחינה זו נדרשת לאור כמות הכשלים הרגולטורים, אשר משום מה אופפים את פעילותה של קבוצת אי.די.בי לאורך השנים ועל מנת שפרשיות בדמות פרשיה זו לא ישובו ויישנו.
במכתבה ליו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה, פורשת התנועה רשימה של עיקרי הכשלים שזיהתה בפעילותם של גורמי הרגולציה השונים אשר יכולים היו למנוע את אותן עסקאות "חשודות", שבפועל יצרו את פירמידת השליטה הגדולה בישראל. יובהר, כי הכשלים שפורטו אינם מהווים רשימה ממצה, אלא אך דוגמאות משמעותיות.
דומיית גורמי הרגולציה לאורך השנים, כפי שמתוארת בפניית התנועה, צורמת ומקוממת. אין מדובר בשומר סף בודד אשר נפקד קולו, אלא בכישלון שיטתי של כלל הרגולטורים. החל מהמפקח על הבנקים, דרך הרשות לניירות ערך, הממונה על שוק ההון הביטוח והחיסכון, ועדות האשראי בבנקים, רשות המיסים, מנהל מקרקעי ישראל ומועצת מקרקעי ישראל, וכלה בשומרי הסף בחברות עצמן – ועדות הביקורת, ועדות האשראי דירקטורים, נושאי משרה וחברי הנהלה. כל אלה לא ביצעו את תפקידם החשוב בשמירת האינטרס הציבורי לאורך שנים.