איכות השלטון על השופט דורות: חשש כבד להפרת כללי האתיקה לשופטים
ז' אב, תשע"ו 11/08/2016
הודעה לתקשורת
איכות השלטון על השופט דורות:
חשש כבד להפרת כללי האתיקה לשופטים
התנועה לאיכות השלטון פנתה לנציב תלונות הציבור על שופטים בקריאה לעריכת בדיקה בעניין קשריו של השופט אביגדור דורות אל איש העסקים שרגא בירן בשל חשש להפרת כללי האתיקה של שופטים
התנועה לאיכות השלטון פנתה היום (ה') לשופט (בדימוס) פרופ' אליעזר ריבלין, נציב תלונות הציבור על שופטים. הפנייה נעשתה בעקבות חשיפת "ממון" את קיומו של קשר מקצועי בין השופט דורות לבין בירן באותו הליך, אשר מטיל לכאורה צל כבד על המניעים שהובילו למתן הפסיקה זו כי בירן ישלם מס מופחת של 10 אחוזים על הכנסותיו מהדירות אשר בבעלותו וכי רשות המיסים תישא בהוצאותיו ובשכר טרחת עורך דינו. לפי הפרסומים, בטרם מונה דורות לשופט, במסגרת עבודתו כעורך דין פרטי, נהג הוא לייעץ ולייצג בבתי המשפט מול רשויות המס חברות שונות שהיו בבעלותו של בירן, השייכות לקבוצת רבוע כחול.
באם יש אמת בפרסום, הדברים מעלים חשש כבד להפרת כללי אתיקה כללים אלו מחייבים שופט שלא לשבת בדין אם קיימות נסיבות שיש בהן כדי ליצור חשש ממשי למשוא פנים בניהול המשפט". על פניו, נראה שהכרעת שופט בעניינו של אדם אשר חברות בהן שלט היו לקוחותיו לפני זמן לא רב, מעלה חשש למשוא פנים אסור מעין זה.
מעבר לכך, אוסרים הכללים באופן ספציפי על שופט לשבת בדין כאשר הוא יודע כי "בעל דין היה לקוחו של השופט קודם מינויו לכהונתו, ולא חלפו לפחות חמש שנים מאז הטיפול בענינו של אותו בעל דין" (מתוך כללי האתיקה לשופטים).
מדובר בהכרעה לה קיימת משמעות כלכלית לא מבוטלת לטובתו של מר בירן, אשר בעקבות שיעור המס המקל שהוטל עליו, יהא עליו לשלם מס בסכום של כ-350 אלף שקלים בלבד בגין הכנסותיו מהדירות שהשכיר. זאת, לעומת תשלום מוערך של יותר מ1.5 מליון שקלים אשר היה מוטל עליו אילו היה מקבל השופט את עמדת רשות המיסים אשר דרשה להטיל על בירן חבות בתשלום שיעור מס של 50%, כיאה להכנסות מעסק.
התנועה קוראת לכבוד השופט (בדימ') ונציב תלונות הציבור על שופטים לערוך בדיקה. לעמדת התנועה, הפרסומים מעלים חשש המחייב כי תיערך בדיקה אודות אמיתות המידע שפורסם; יש לבדוק האם דיווח השופט דורות על כך שייצג חברות שנמצאו בשליטה של מר בירן בטרם דן בעניינו, והאם עצם העובדה שישב בדין בהליך זה מהווה הפרה של כללי האתיקה לשופטים.
בדיקה כזו מתחייבת, מלבד החשש להפרת הכללים עצמם, גם על מנת להבטיח ולוודא כי מערכת השפיטה פועלת כנדרש, ללא משוא פנים אסור, ולמען שמירה על אמון הציבור במערכת זו. למותר לציין, כי מהיושבים על כס השפיטה, האמונים על הבטחת שלטון החוק, נדרשת מידה מחמירה של עמידה בדרישות החוק.