איכות השלטון לשר האוצר: מדוע לא נבחרו חלופות אחרות לתקציב ומדוע השלכותיו לא הוצגו לציבור?
בעקבות פרסום תקציב המדינה וחוק ההסדרים לשנת 2013-204, פנתה התנועה לאיכות השלטון לשר האוצר, יאיר לפיד, בדרישה לבחון את החלופות המוצעות לתקציב ולהציג לציבור את המשמעויות הכרוכות בו.
בפנייה לשר האוצר, מדגישה התנועה לאיכות השלטון כי תיקוני התקציב מעלים שאלות קשות שראויות למענה: מהן החלופות האחרות שנשקלו לעומת המתווה הנוכחי ומדוע הן לא נבחרו.
התנועה הציע בפנייה לשר האוצר לבחון חלופות אחרות ובהן:
– הגדלת מס היסף על הכנסות גבוהות;
– הטלת מס ירושה באופן פרוגרסיבי;
– הגדלת המס על רווחי הון;
– הגדלת המס על דיבידנדים בחברות ציבוריות;
– הגדלת מס ההכנסה באופן פרוגרסיבי;
– ביטול הפטור ממע"מ בעיר אילת;
– ביטול הפטור ממס על השכרת דירה;
– ביטול חלק מההטבות בחוק לעידוד השקעות הון.
התנועה לאיכות השלטון מוסיפה כי לא ברור מדוע לא הוצגו לממשלה לכנסת ולציבור ההשפעות הצפויות של התקציב. כך למשל כיצד ישפיע מתווה תקציב זה על השכבות החלשות; כיצד הוא ישפיע על מעמד הביניים וכיצד הוא ישפיע על השכבות הגבוהות.
עו"ד חי מיארה מהתנועה לאיכות השלטון: "הציבור הישראלי מסוגל ויהיה נכון לשאת בנטל, אך זאת כל עוד הוא יודע כי החלופות שנבחרו הן החלופות הטובות ביותר לרוב הציבור בישראל, וכל זאת לאחר שיוצגו לו ההשפעות המלאות של מתווה התקציב הנוכחי ויתאפשר דיון ציבורי אמיתי בנושא. שומה על משרד האוצר להציג לציבור, לממשלה ולכנסת את החלופות האחרות שעומדות על הפרק בכדי להשיג את יעדי התקציב לשנת 2013-2014 ואת ההשפעות של מתווה התקציב על השכבות החלשות, מעמד הביניים והמעמד הגבוה".