בעקבות החלטת היועץ המשפטי לממשלה שלא להגיש כתב אישום כנגד שר החקלאות לשעבר ישראל כץ, בגין מינויים פוליטיים, פנתה אליו התנועה לאיכות השלטון בדרישה להגשת תביעה להחזרת כספי הציבור ששולמו בגין המינויים.
החלטת היועמ"ש נבעה מרף הראיות הגבוהה הנדרש בהליך הפלילי, וזאת על אף הפגמים המנהליים שמצא בהליך. יצוין כי מבקר המדינה קבע בעניין זה ,כי עולה חשד למינויים פוליטיים בלתי תקין ע"י השר ועובדיו.
לאחרונה החליט היועמ"ש שלא להגיש כתב אישום כנגד שר החקלאות לשעבר ישראל כץ, וזאת למרות שסבר שהראיות מצביעות על פגמים מנהליים בהתנהלות שר החקלאות דאז, בשל אי עמידה ברף הראיות החמור הנדרש לפלילים.
מבקר המדינה קבע שעולה חשד כי כתוצאה מהתנהלות בלתי ראויה של השר ושל עובדיו בוצעו עשרות מינויים פוליטיים בלתי ראויים, שהורידו לטמיון כספי ציבור בהיקף משמעותי, המבקר ראה בחומרה את ההתנהלות הלקויה של שר החקלאות לשעבר, ועובדי המשרד בעניין.
על רקע דברים אלו סבורה התנועה כי רק חיוב אישי של נבחרי הציבור בעלויות המינויים הפסולים, בשילוב עם צעדים פליליים, יאפשר למגר את הרעה החולה של המינויים הפוליטיים מהתרבות השלטונית בישראל.
סעיף 44 לחוק שירות המדינה קובע כי במידה ושולם שכר מאוצר המדינה, בניגוד להוראות החוק או התקנות, חייב מי שקיבלו לעבודה להחזיר לאוצר המדינה כל סכום ששולם.
נציין שהסעיף עדיין לא הופעל נגד שר בישראל. התנועה רואה בו כלי חשוב שיש להפעיל במאבק על איכות השלטון בישראל, ולכן פנינו ליועמ"ש לממשלה, בבקשה להגיש תביעה בהתאם לסעיף זה כנגד השר ישראל כץ.
התנועה נחושה להביא את האחראיים לביצוע מינויים פוליטיים בלתי תקינים, ולבזבוז כספי משלם המיסים לשלם על הנזקים מכיסם.
* התיק טופל ע"י סטודנט מהקליניקה לקידום איכות השלטון בשיתוף האוניברסיטה העברית בירושלים